N O


Pedagogisk planering                                  2016-02-19
Hällby Skola      
NO år 3


Förankring i kursplanens syfte

Undervisningen ska syfta till att eleverna ska utveckla kunskaper om biologiska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att veta mer om sig själva och naturen. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att ställa frågor om naturen utifrån egna upplevelser och aktuella händelser. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förmågan att samtala om, tolka och framställa texter och olika estetiska uttryck med naturvetenskapligt innehåll.

Innehåll

-          Enkla näringskedjor som beskriver samband mellan organismer i ekosystem.
-          Djurs livscykler
-          Enkla lösningar och blandningar och hur man kan dela upp dem i deras olika beståndsdelar tex genom avdunstning och filtrering.
-          Växter i närmiljön, mossor och lavar


Konkretiserade mål
Inom undervisningen i NO ska eleven få möjlighet att utveckla

-          Förmågan att göra enkel observation på några djur och växter, sortera dem efter olika egenskaper
-          Förmågan att ge exempel på kopplingar i enkla näringskedjor
-          Förståelse för förändring av naturen beroende på bla årstider och kunna ge exempel på livscykler hos några djur och växter.
-          Kunskap hur man separerar lösningar och blandningar med enkla metoder.


Undervisning

I undervisningen i NO så jobbar vi aktivt och medvetet med våra gemensamma värderingar. Eleverna ges möjlighet att påverka och vara delaktiga i undervisningen och vi uppmuntrar till eget ansvar.

Eleverna kommer att få kunskap inom nämnda områden genom bl.a. texter, föreläsningar, laborativt arbete samt film. Eleverna får själva vara med och tycka hur vi bäst lär oss för att uppnå målen. De kommer att jobba med praktiska uppgifter med tex näringskedjor då de får sortera och gruppera djur och växter i samarbete med andra. Lägga löv och jord i en burk och observera nedbrytning. Vi diskuterar relationen mellan organismer i ett ekosystem. (nedbrytning, kretslopp, näringskedjor, näringsväv)
På detta sätt blir de medvetna om mångfald och samspelet i naturen.
Vi kommer att följa och lära oss om fjärilens liv för en förståelse av en livscykel med fullständig förvandling i jämförelse med en gräshoppas livscykel som är en ofullständig förvandling. Detta sker med arbetsmaterial i vår NTA-låda.

Vi kommer att gå ut i naturen och observera mossor och lavar och lära sig/repetera om växter i vår närhet.

Genom praktiska övningar kommer eleverna få bekanta sig med lösningar av salt och socker och hur man kan separera dem.


Bedömning

Elevens arbetsinsats bedöms både på det arbete som eleven genomför på egen hand och i samarbete med andra, fortlöpande under hela terminen. Mestadels sker bedömningen genom observationer i olika undervisningssituationer men även utifrån den förmåga eleven uppvisar i sitt arbete i det arbetsmaterial som funnits tillgängligt. De konkretiserade målen utifrån kunskapskraven i LGR 11 ligger som grund för bedömningen och bedöms utifrån en bedömningsmatris. Eleven bedöms även på visat intresse och lust att lära (deltar aktivt) vilket visar på det ansvar eleven tar för sitt eget lärande.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar